Uutuudet

Kaksi uutuusviiniä Saint-Émilionin alueelta

Elokuussa punaviinivalikoimamme täydentyy kahdella herkullisella punaviinillä arvostetulta Saint-Émilionin viinialueelta Bordeaux’sta.

 

Château Tour Grand Faurie 2010Château Tour Grand Faurie Saint-Emilion Grand Cru 2010

100% Merlot’sta valmistetun viinin tuoksu on hedelmällinen ja siinä on jo aistittavissa kehittymisen aromeja. Suutuntuma on erittäin täyteläinen, lihaisa, ja viinissä on pehmeät tanniinit. Viinin rakenne on huomattavan vahva. Maku on linjassa tuoksun kanssa ja siinä on kypsiä mustia marjoja, kirsikkaa, karhunvadelmaa ja luumua. Moniuloitteisessa jälkimaussa on myös mausteisuutta, tammea ja mineraalisuutta. Erittäin hyvä viini punaisen lihan kanssa tarjottavaksi. Vuosikerta 2010 on erinomainen

Viini on valmista juotavaksi, mutta kestää ainakin 20 vuoden säilytyksen.

Feytit Pivon AOP Saint-Georges Saint-Émilion 2014Feytit Divon

Viinin tuoksussa ja maussa on kypsiä mustia marjoja, karhunvadelmaa ja kirsikkaa. Keskitäyteläisessä maussa on myös aavistus tammea ja jälkimaussa erottuu lakritsa ja pieni mausteisuus. Pehmeät tanniinit kuivaavat suuta jonkin verran ja viini on hyvin tasapainoinen kokonaisuus. Bordeaux’n viiniksi Feytit Pivon on yllättävän valmista nautittavaksi jo nyt, mutta kestää huoletta ainakin viiden vuoden säilytyksen. Sopii hyvin punaisen lihan seuraksi.

Feyit Pivon on todellinen huippuviini Saint-Émilionin sateliittialueelta ja se on voittanut vuonna 2016 Vignerons Independants’n kultamitallin. Viini valmistetaan 100% Merlot-rypäleistä ja vuosituotanto on n. 8 000 pulloa.

 

Viinitalo Feytit

Château Tour Grand Faurie –viinitaloa operoivat sisarukset Franck ja Isabelle Feytit. Tila on perustettu vuonna 1949 ja se omistaa viinitarhoja Saint-Emilionin ja Saint-Georges-Saint-Emilion –alueelta yhteensä reilut 15 hehtaaria. Tila viljelee pääosin Merlot’ta (75%) sekä jonkin verran Cabernet Francia (25%) ja Malbecia (5%). Viinitarhojen köynnösten keski-ikä on 50 vuotta. Kaikki rypäleet poimitaan käsin ja otanta on maltillinen, n. 50 hl/ha.

 

Saint-Émilion – upea viinialue historiallisine monumentteineen

Saint-Émilion on yksi Bordeaux’n arvostetuimpia viinialueita, jossa viljellään pääsääntöisesti Merlot- ja Cabernet Franc –rypäleitä. Viinialue koostuu Saint-Émilionin historiallisen kaupungin lisäksi useista kaupunkia ympäröivistä kylistä. Ilmaston sekä alueen kosteamman maaperän vuoksi Cabernet Sauvignon ei kypsy kunnolla kylminä ja sateisina vuosina, joten sitä ei alueella kovinkaan paljon viljellä. Merlot sen sijaan on nopeasti kypsyvä lajike ja sopii alueen mikroilmastoon täydellisesti. Saint-Émilionin alueen viinit kypsyvät nopeasti ja ovat erinomaisessa nauttimisiässä jo 4-8 vuoden ikäännyttämisen jälkeen, eli suhteellisen nuorina Bordeaux’n mittapuun mukaan. Hyvät vuosikerrat säilyvät ongelmitta pidempään.

Saint-Émilionin viinialue sai virallisen laatuluokituksen vuonna 1954 ja on yksi Bordeaux’n suurimmista appellaatioista. Alueella on viljelty viiniä jo yli 2000 vuoden ajan. Saint-Émilion on UNESCOn maailmanperintökohde.