Pisoni Mesum (Natural)

Pisoni Mesum (Natural)

Tuottaja: Pisoni
Alue: Trentino
Tyyli: Puolimakea valkoviini
Hinta: 25.00 EUR
Vuosikerta: 2018
Rypäle: 100% PIWI-rypäleitä (Poloskei Muskotaly)
Alkoholi: 14%
Sokeria 25 g/l
Myyntierä: 6 x 0,5 l pullon laatikko

Viinin tuoksussa on kukkeutta ja hunajaa. Suutuntuma on silkkisen pehmeä ja aavistuksen makea maku vastaa tuoksua. Maussa on myös hedelmäisyyttä ja yrttisyyttä. Jälkimaku on pitkä ja huomattavan moniulotteinen. Miellyttävä hapokkuus tekee viinistä helposti nautittavan. Parhaimmillaan viini on varmaankin juustojen kanssa tai sellaisenaan meditaatioviininä. Sopii myös keittojen tai itämaisen ruoan kanssa tarjoiltuna.

Mesum on tehty niin kuin viiniä tehtiin keskiajalla. Idea viiniin on saatu Trentossa Buonconsiglion linnassa olevista maalauksista, joissa on kuvattu viinin valmistusta. Köynnökset ovat istutettu tiheään (10 000 köynnöstä hehtaarille) ja kaikki materiaalit ovat palstalla samoja kuin keskiajalla eli köynnökset tuetaan kastanjakeppeihin. Rypäleet poimitaan käsin ja ajetaan hevosella kellarille, jossa ne poljetaan jaloin. Poljetut rypäleet laitetaan käymään ja kypsymään kuorineen terracotta-ruukuihin kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen se pullotetaan.

PIWI-rypäleet ovat homeresistansseja, joten niitä ei käsitellä ollenkaan kuparisulfaatilla eikä muillakaan aineilla. Viinissä on sulfiitteja 5-10 mg/litrassa, mikä tulee hiivasta. Määrä on olematon verrattuna esimerkiksi luomuvalkoviineihin, joissa sitä saa olla enintään 150 mg/l.

Tuottaja: Pisonin viinitila sijaitsee upeissa vuoristomaisemissa Valle dei Laghin alueella Pergolesen kylässä lähellä Garda-järveä. Serkukset Marco ja Stefano viljelevät biodynaamisesti mm. apunaan työhevoset ja tilan kaikki viinit ovat luomua. Tila tuottaa viinejä sekä perinteisistä kotoperäisistä lajikkeista kuten Nosiola ja Teroldego että kansainvälisistä rypäleistä, mm. tilan huippuviineihin lukeutuva Sarica Rosso on Syrahin ja Pinot Neron sekoitus. Pisoni on yksi alueen Vino Santo Trentino DOC tuottajista. Vino Santo on makea jälkiruokaviini, jonka valmistuksessa käytetään pääsiäiseen asti kuivatettuja Nosiola-rypäleitä
Maa : Italia
Tuotantotapa: Biodynaaminen